Wykonanie
Bardzo delikatne
ciasteczka, nie trzeba im nic więcej oprócz pudru
Składniki :2
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru100 g miękkiego
masła1/ 2 szklanki gęstej
śmietany3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
mąki ryżowej ( lub ziemniaczanej)
Przygotowanie :Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i wykładam 2 blachy papierem. Ucieram
żółtka z
cukrem na gładką masę , dodaję
masło, a następnie - stopniowo-wszystkie pozostałe składniki . Powinna powstać gęsta, puszysta masa. Przekładam ją do rękawa cukierniczego i wyciskam
ciastka w kształcie kwiatków z 3
płatkami. Piekę 10-12 minut - aż brzegi będą złociste. Płaską
łopatką przekładam
ciastka na kratkę do wystygnięcia. Podaję z
cukrem pudrem.Przepis autorski.