ßßß Cookit - przepis na Pychotka

Pychotka

nazwa

Wykonanie

Pychotka, to ciasto, które można upiec na rożne okazje. Jego przygotowanie nie jest trudne, lecz wymaga więcej czasu, gdyż składa się z dwóch oddzielnie pieczonych części i masy. Efektem końcowym jest pyszne ciasto, które ładnie przyozdobione według inwencji twórczej autora doskonale pasuje na wielkanocny stół tudzież imieniny.
Składniki:
40 dag mąki pszennej,
20 dag masła,
15 dag cukru pudru,
4 żółtka,
proszek do pieczenia,
szczypta amoniaku,
2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
powidło śliwkowe
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, siekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, proszek, amoniak rozpuszczony w śmietanie.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na oddzielną blachę, posmarować powidłem.
Na 1 ciasto na powiodło dać ubitą pianę z 3 białek połączoną z 10 dag cukru pudru, 100 g kokosków i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Na 2 ciasto na powidło dać ubitą pianę z 3 białek połączoną z 10 dag cukru pudru oraz 100 g zmielonych orzechów.
Ciasta piec w temp. 170 stopni przez 30 min. Po wystudzeniu placki połączyć masą budyniową. Pychotkę można przyozdobić według uznania np. polewą czekoladową.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/04/pychotka.html