Wykonanie
Kruche rogaliki ...szybkie, zawsze się udają...idealnie pasują do
kawy,
herbaty czy
kakao. Ciasto już niejednokrotnie sprawdzone,więc śmiało polecam. Nadzienie zaś to
powidła śliwkowe z
owoców z naszej działki.
Składniki na ciasto:500 g
mąki wrocławskiej150 g
cukru pudru200 g
masła6
żółtek3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:
powidła śliwkowecukier puder do posypania
Sposób przygotowania :Do dużej miski przesiać
mąkę i
cukier puder. Dodać miękkie
masło. Bardzo porządnie rozetrzeć składniki.Dodać
żółtka i
śmietanę. Zagnieść ciasto.Odstawić miskę z
ciastem do lodówki n 10- 15 minut. Podzielić ciasto na 3-4 części.Powierzchnię do wałkowania delikatnie opruszyć
mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć przy pomocy talerza koło i podzielić na trójkąty. Na kazdym trujkacie ułozyć wzdłuż powidła i zwunąć, formując kształt rogalika. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piec przez 20 minut. Po wyjęciu pozypać
cukrem pudrem. Smacznego.Smacznego:)