Wykonanie
Święta coraz bliżej, na wszystkich blogach przepisy na pierniczki, więc i ciachomania wpisuje się w konwencję :) Alternatywa dla pierniczków-
ciasteczka korzenne. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu (zwłaszcza, że w czasie chłodzenia ciasta można zająć się czymś innym), w domu pięknie pachnie
przyprawą do piernika (gdy jej zabraknie, można zrobić kombinację
cynamonu,
imbiru i
gałki muszkatołowej), a same
ciasteczka są pyszne i nie muszą leżakować w puszce, żeby zmięknąć. Przepis jest na około 2 blachy
ciasteczek, ale zależy od ich wielkości- moje reniferki i bałwanki zabierają sporo miejsca :) Wszystkiego smacznego na Mikołaja!SKŁADNIKI:300g
mąki pszennej100g
cukru pudru2
żółtka200g
masła2 czubate łyżki
przyprawy do pierników
Mąkę wymieszać z
cukrem, dodać
żółtka oraz zimne
masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki wałkować na grubość około 0.5cm, wycinać dowolne kształty.Piec w temperaturze 200C (termoobieg) około 10 minut.Smacznego :)