Wykonanie
Co powiedzielibyście na ciasto, którego się nie piecze, a smaży? Wpadłam na ten pomysł z lenistwa, bo choć
pora jeszcze wczesna, nie chce mi się dziś zbyt wiele czasu poświęcać na jakiś smakołyk. Kochani, stwierdziłam, że to cudowne rozwiązanie, gdy ktoś nie ma piekarnika - to ciasto naprawdę bardzo dobrze smakuje :) Mam nadzieję, że komuś mój pomysł się przyda :)Jestem też pewna, że można z powodzeniem zmieniać smak i charakter tego ciasta, wystarczy zmienić
owoce, które dodamy: można wykorzystać
brzoskwinie z puszki,
śliwki w kawałkach, a nawet miękkie
owoce jak
truskawki i
jagody.
Składniki na patelnię o średnicy 15 cm:3
jajka0,5 szklanki
mąki pszennej1 pełna łyżka
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1-2
jabłka, pokrojone w cienkie plastryDodatkowo :
olej do posmarowania patelni
cukier puder do posypania
cynamonPrzygotowanie :Dwa
jajka dzielę na
białka i
żółtka.
Żółtka przekładam do miski, dodaję
cukier puder i
waniliowy, dodaję trzecie
jajko i ubijam na puszystą masę (zrobiłam to trzepaczką). Następnie stopniowo dodaję
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam ze szczyptą
soli na sztywną pianę, przekładam do masy z
jajek, mieszam delikatnie, by ciasto było dalej puszyste. Patelnię smaruję
olejem, rozgrzewam i na podgrzaną wlewam ciasto. W ciasto wtykam plasterki
jabłek i na średnim ogniu, pod szczelną pokrywką podgrzewam wszystko do momentu, aż powierzchnia ciasta się zetnie (u mnie ok. 20 minut). Jeśli pokrywka ma otwór, zatykam go kawałeczkiem folii aluminiowej. Za pomocą talerza odwracam ciasto do góry dnem i ponownie podgrzewam pod przykryciem, tym razem ok. 10 minut. Ogień nie może być duży, by nic się nie przypaliło. Jeszcze raz odwracam ciasto, powierzchnię oprószam
cukrem pudrem przesianym z
cynamonem. - u mnie tylko puder, bo nie wszyscy lubią
cynamon. Podaję na gorąco.Przepis autorski.