ßßß Cookit - przepis na Biszkoptowa szarlotka z patelni

Biszkoptowa szarlotka z patelni

nazwa

Wykonanie

Co powiedzielibyście na ciasto, którego się nie piecze, a smaży? Wpadłam na ten pomysł z lenistwa, bo choć pora jeszcze wczesna, nie chce mi się dziś zbyt wiele czasu poświęcać na jakiś smakołyk. Kochani, stwierdziłam, że to cudowne rozwiązanie, gdy ktoś nie ma piekarnika - to ciasto naprawdę bardzo dobrze smakuje :) Mam nadzieję, że komuś mój pomysł się przyda :)
Jestem też pewna, że można z powodzeniem zmieniać smak i charakter tego ciasta, wystarczy zmienić owoce, które dodamy: można wykorzystać brzoskwinie z puszki, śliwki w kawałkach, a nawet miękkie owoce jak truskawki i jagody.
Składniki na patelnię o średnicy 15 cm:
3 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 jabłka, pokrojone w cienkie plastry
Dodatkowo :
olej do posmarowania patelni
cukier puder do posypania
cynamon
Przygotowanie :
Dwa jajka dzielę na białka i żółtka. Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier puder i waniliowy, dodaję trzecie jajko i ubijam na puszystą masę (zrobiłam to trzepaczką). Następnie stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy z jajek, mieszam delikatnie, by ciasto było dalej puszyste. Patelnię smaruję olejem, rozgrzewam i na podgrzaną wlewam ciasto. W ciasto wtykam plasterki jabłek i na średnim ogniu, pod szczelną pokrywką podgrzewam wszystko do momentu, aż powierzchnia ciasta się zetnie (u mnie ok. 20 minut). Jeśli pokrywka ma otwór, zatykam go kawałeczkiem folii aluminiowej. Za pomocą talerza odwracam ciasto do góry dnem i ponownie podgrzewam pod przykryciem, tym razem ok. 10 minut. Ogień nie może być duży, by nic się nie przypaliło. Jeszcze raz odwracam ciasto, powierzchnię oprószam cukrem pudrem przesianym z cynamonem. - u mnie tylko puder, bo nie wszyscy lubią cynamon. Podaję na gorąco.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/11/biszkoptowa-szarlotka-z-patelni.html