Wykonanie
Bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna, puszysta, efektowna z nutą
cynamonu. Nikt nie mógł się jej oprzeć. Pycha !!!!! Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki :3 szklanki
mąki2 szklanki
cukru pudru4
jaja3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju1/2 łyżeczki
soli7 łyżek soku z
pomarańczy2 i 1/2 łyżeczki
cukru waniliowego lub esencji waniliowejPonad to :4-5 średnich
jabłek2 łyżeczki
cynamonu1/4 szklanki
cukru pudruPiekarnik nagrzewamy do 175*C
Cukier zmiksować z
olejem . Cały czas miksując dodać
jajka,
sól, 1 i 1/2 szklanki
mąki (
mąkę przesiałam ), sok z
pomarańczy,
proszek do pieczenia i
wanilię. Dobrze łączymy składniki razem. Następnie dodajemy pozostałe 1 i 1/2 szklanki
mąki, ciągle miksując. Ciasto ma być jednolite i gładkie.
Jabłka obieramy, tniemy w kostkę o
boku ok 1 cm. Do tak przygotowanych
jabłek dodajemy
cynamon i 1/4 szklanki
cukru pudru, mieszamy.Formę z kominkiem o średnicy około 21 cm smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy połowę ciasta, następnie nakładamy połowę
jabłek na to drugą połowę ciasta i na wierzchu układamy pozostałe
jabłka.Pieczemy 1 godzinę i 15 minut do suchego patyczka.Smacznego :)