Wykonanie
W tym tygodniu pojawią się 3 przepisy - każdy na coś z
buraków cukrowych.Historia o tym dlaczego w ogóle pojawiły się w mojej kuchni
buraki cukrowe już pojutrze, a tymczasem zapraszam na spotkanie z bohaterem.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, jest bardzo mokre w środku i ma bardzo specyficzny smak - jak zresztą wszystkie propozycje z
buraków cukrowych :)Składniki:1 mały
burak cukrowy (mały, co znaczy ważący do kilograma, a jeszcze lepiej: max 0,5 kg)4
jajka1/3 szklanki
cukru pudrułyżka
cukru waniliowegoszklanka
oleju2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliBuraka obrać, pokroić w kostkę i ugotować, aż będzie miękki. Ostudzić* i zmielić blenderem na papkę.W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i odrobiną
soliJajka ubić do białości z
cukrem pudrem. Dodać
olej i zmiksować do połączenia, po czym wsypywać powoli wymieszane w drugiej misce suche składniki. Dodać 2 szklanki papki buraczanej i wszystko dokładnie połączyć.Przelać do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni.*mielenie czegokolwiek ciepłego sprawia, ze ostrza nożyków się bardzo tępią - dotyczy to blendera, robota kuchennego, maszynki do
mięsa, etc.Smacznego :)Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Jako, że dostałam parę pytań odnośnie wzoru na cieście - nie robiłam go sama, powstał dzięki foremce SOCKERKAKA z IKEA