ßßß Cookit - przepis na 3 razy burak cukrowy. Nr 1: Ciasto z buraków cukrowych

3 razy burak cukrowy. Nr 1: Ciasto z buraków cukrowych

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu pojawią się 3 przepisy - każdy na coś z buraków cukrowych.
Historia o tym dlaczego w ogóle pojawiły się w mojej kuchni buraki cukrowe już pojutrze, a tymczasem zapraszam na spotkanie z bohaterem.
Ciasto nie jest bardzo słodkie, jest bardzo mokre w środku i ma bardzo specyficzny smak - jak zresztą wszystkie propozycje z buraków cukrowych :)
Składniki:
1 mały burak cukrowy (mały, co znaczy ważący do kilograma, a jeszcze lepiej: max 0,5 kg)
4 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Buraka obrać, pokroić w kostkę i ugotować, aż będzie miękki. Ostudzić* i zmielić blenderem na papkę.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i odrobiną soli
Jajka ubić do białości z cukrem pudrem. Dodać olej i zmiksować do połączenia, po czym wsypywać powoli wymieszane w drugiej misce suche składniki. Dodać 2 szklanki papki buraczanej i wszystko dokładnie połączyć.
Przelać do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
*mielenie czegokolwiek ciepłego sprawia, ze ostrza nożyków się bardzo tępią - dotyczy to blendera, robota kuchennego, maszynki do mięsa, etc.
Smacznego :)
Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Jako, że dostałam parę pytań odnośnie wzoru na cieście - nie robiłam go sama, powstał dzięki foremce SOCKERKAKA z IKEA
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/11/3-razy-burak-cukrowy-nr-1-ciasto-z.html