Wykonanie
Czy u Was też pokazało się dziś słońce? Po całym tygodniu chmur, deszczu i zimna taka zmiana jest niczym najlepszy prezent, zwłaszcza że dziś przecież jest piątek. A to dla mnie niekwestionowanie najpiękniejszy dzień całego tygodnia, szczególnie już po południu. W perspektywie dwa wolne dni, i wiecie, nawet nie martwią mnie sobotnie zakupy, sprzątanie i co tam akurat wypada, bo jest na to czas!Słońce zagląda mi tu od 2 godzin i to ono właśnie skłoniło mnie do przygotowania kolorowego obiadu. Dużo w nim jesiennych, ciepłych i pięknych kolorów:
dynia ze swoją cudną
pomarańczową skórką i miąższem, tak samo ruda
marchewka, soczyście zielone
brukselka i
natka pietruszki, złotożółte
ziemniaki i
pieczarki, również złociste po podsmażeniu. Mogłabym gapić się na to wszystko godzinami, bo tak pięknie się łączą w obraz :)Na pomysł, by podać obiad w formie pizzy (czy jeśli ktoś woli placka z warzywami i
serem) wpadłam z lenistwa, bo początkowo miały być po prostu placki i jakiś sos. Jednak nie chciało mi się tego sosu robić, wrzucenie posiekanych warzyw na moment na patelnię, przełożenie ich na placki i zapieczenie z
serem wydało mi się po prostu o wiele szybsze.
Składniki :4 duże
ziemniaki (ok. 0,5 kg)0 , 5 kg obranej dyni hokkaido3 łyżki
mąki pszennej1
jajko1 średnia
cebulasól,
pieprzDodatki :kilka
brukselekkilka
pieczarek1
marchewkanatka zielonej
pietruszkitarty
żółty serolej do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki i
dynię ścieram na średnio grubej tarce, przekładam do miski, dodaję
jajko,
mąkę,
sól i
pieprz do smaku. Wyrabiam chwilę ciasto dłonią, bo ciężko je wymieszać łyżką. Smażę duże placki - po kilka minut z każdej strony (u mnie to 4 placki na patelni średnicy 15 cm, można usmażyć 2 większe, ale będzie ciężko je przewracać). Usmażone placki przekładam na natłuszczoną blachę.
Pieczarki kroję w cienkie plastry,
brukselki w grubsze (żeby się nie rozpadały), krótko przesmażam je na patelni z odrobiną
oleju. Ścieram obraną
marchew na drobnej tarce. Na każdy placek wykładam warstwę
sera, na nim układam
pieczarki i
brukselkę, posypuję startą
marchewką i pozostałym
serem. Można dodać posiekaną
natkę pietruszki. Wszystko lekko oprószam
solą i
pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę do momentu aż
ser się rozpuści i zarumieni. Podaję z
ketchupem lub ulubionym sosem.Przepis autorski.