ßßß Cookit - przepis na Wegański tofurnik z persymoną i nerkowcami!

Wegański tofurnik z persymoną i nerkowcami!

nazwa

Wykonanie

Wegański tofurnik z persymoną podany z siekanymi raw nerkowcami,
orzechami cedrowymi i pestkami granatu
/przepis własny/
/1 porcja/
350 g tofu naturalnego
25 g mąki kokosowej
łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego
(można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego)
szczypta soli
kopiasta łyżka wiórek kokosowych
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy
łyżka syropu z kwiatu kokosa
mała persymona
nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji
Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim jajkiem" i solą.
Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop. Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać wiórki kokosa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony.
Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Po tym czasie wyjąć i udekorować orzechami.
Jeść na ciepło lub zimno zależnie od preferencji.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/12/weganski-tofurnik-z-persymona-i.html