ßßß Cookit - przepis na RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ

RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ

nazwa

Składniki

Wykonanie

U nas dość często bywa rybka z octu. Moi domownicy uwielbiają ją w takiej postaci. Dla urozmaicenia eksperymentujemy z różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy
( bezwonny) nie wyobrażam sobie smażenia ryby na innym tłuszczu. Nawet karpia na wigilię przygotowuję na oleju kokosowym. Polecam , bo jest przepyszny.
Dodatkowo ważne jest by układać ryby warstwami i na każdą warstwę wyłożyć cebulę i dokładnie zalać płynem, wówczas mamy pewność, że cała równo wchłonie jej aromat. Rybę układamy dość luźno w słoju, lepiej by pływała niż była ciasno upakowana , bo nie przejdzie smakiem octu.
Składniki:
- ryba ( najlepiej filet)
- mąka kukurydziana
- olej do smażenia ( u mnie kokosowy bezwonny)
- sól
+ zalewa octowa
Rybę umyć dokładnie, pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej też wyfiletować (ale nie jest to konieczne), posolić .
Na rozgrzanej patelni smażyć rybę oprószoną mąką kukurydzianą, po kilka minut z każdej strony ( czas zależy od grubości kawałków), tak by wewnątrz była dosmażona.
Część przeznaczoną do octu układamy w słoiku warstwami. Na każdą wykładamy trochę cebuli i zalewamy przygotowaną zalewą .
Pamiętamy o tym by nie układać jej zbyt ciasno. Na końcu dolewamy płyn do pełna i zakręcamy nakrętkę.Gdy zalejemy gorącą zalewą ( tak zawsze robię) nakrętka zrobi nam charakterystyczne "klik". Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/12/ryba-w-zalewie-octowej.html