Wykonanie
Próbowaliście już "żywego" niepieczonego
chleba gryczanego?Ja dziś próbowałam go po raz pierwszy i muszę, przyznać, że bardzo mnie zaciekawił!
Chlebki, które miałam okazję próbować, produkowane są przez firmę
Pura Vida. Jest to
pieczywo typu raw, a w dodatku wegańskie i wolne od glutenu,
drożdży,
cukru oraz pszenicy. Wyroby mają 6-miesięczny termin przydatności do spożycia (dzięki specjalnemu procesowi suszenia) i występują w czterech wariantach
smakowych (
brokułowe, z nasionami chia,
bananowe i
cebulowe) oraz dwóch wielkościach (200g/5 sztuk oraz 400g/10 sztuk).Obecnie
marka działa na rynku angielskim, irlandzkim, niemieckim, szwedzkim i norweskim, a teraz planuje rozpocząć sprzedaż również w Polsce. W Anglii produkty
marki Pura Vida dostępne są w około 200 sklepach ze zdrową żywnością, a rozprowadzane są przez 8 dystrybutorów.
Marka wspiera małe, lokalne gospodarstwa poprzez uzyskiwanie ogromnej części składników swoich produktów właśnie od nich. Co też ważne, stara się używać surowców ekologicznych (np. gryka posiada certyfikat organiczny). Jak wiecie, jestem ogromną fanką produktów ekologicznych, dlatego
chlebki już przez sam ten fakt przypadły mi do gustu.Surowy
chleb Pura Vida jest wykonywany ręcznie, w 100 % z nieprzetworzonych, „żywych” składników (niepoddawanych obróbce termicznej). Dzięki temu jest bardzo wartościowy. Wyrabia się go z nasączanej, bogatej w
białko kiełkującej gryki. Dodatkowo, zawiera znacznie mniej
skrobi od "niekiełkującej", co
daje nam idealnie wyważoną kombinacją
białka i węglowodanów. Wskutek tego stanowi świetny zamiennik
zwykłego chleba, który w diecie odchudzającej jest najczęściej odstawianym produktem.Każdy z wariantów
smakowych zawiera warzywa lub
owoce, niewielką ilość
siemienia lnianego (bogatego w mikroelementy i błonnik), odrobinę
oliwy z oliwek tłoczonej na zimno oraz szarą
sól celtycką . Tak krótki skład to ogromna zaleta tego
pieczywa.Szara
sól celtycka zawiera aż 92 minerały, w przeciwieństwie do kuchennej, która ma ich tylko dwa (!) oraz
soli morskiej (ok. 40 minerałów).
Chlebki podlegają procesowi odwadniania przez około 24 godziny, a wszystkie ziarna użyte do ich przygotowania zostają poddane starannemu nasączeniu, dzięki któremu kiełkują. Wskutek tego zabiegu wpływają na dobre trawienie i wchłanianie substancji odżywczych przez organizm. Dzieje się tak dlatego, ponieważ moczenie i kiełkowanie naśladuje naturalne procesy kiełkowania i powoduje, że inhibitory enzymów (które chronią
orzechy, nasiona i ziarna) ulegają rozkładowi i usunięciu.W porównaniu do innych typów surowych
chlebków i
krakersów na rynku, których bazę stanowią nasiona i
orzechy,
pieczywo Pura Vida ma znacznie niższy poziom tłuszczu, a więc doskonale nadająe się dla osób na diecie niskotłuszczowej.Jak ze smakiem? Chlebek
bananowy, wbrew pozorom wcale nie smakuje
bananami - smak jest neutralny. Z kolei
cebulowy i
brokułowy mają wyczuwalny smak i aromat warzyw wchodzących w ich skład.
Chleb z nasionami chia jest lekko kwaskowaty dzięki dodatkowi
kapusty (!). Wszystkie zawierają tyle naturalne składniki, bez dodatku polepszaczy, barwników czy konserwantów.Jeśli jesteście na diecie wegańskiej, odchudzającej lub bezglutenowej (albo na wszystkich na raz :)) koniecznie spróbujcie! Mi bardzo przypominają
pumpernikiel, który bardzo lubię. :)***Więcej informacji, a także pomysły na podanie
chlebków znajdziecie na oficjalnej stronie producenta