ßßß Cookit - przepis na Chleb ze słonecznikiem

Chleb ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Kolejny pyszny domowy chlebek na zakwasie z dodatkiem nasion słonecznika i siemienia lnianego.
Składniki na 1 chleb:
Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
1/3 szklanki mąki żytniej razowej
2/3 szklanki wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Następnego dnia przygotować:
2 szklanki mąki luksusowej
1/2 szklanki wody
30 g nasion obłuskanego słonecznika
30 g nasion uprażonego siemienia lnianego
1 łyżkę oliwy
1 łyżeczka soli
Do zaczynu resztę składników. Wymieszać do połączenia. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/06/chleb-ze-sonecznikiem.html