Wykonanie
Chleb bez dodatku
drożdży. Bezglutenowcy też mogą jeść pyszne kanapki!Składniki:1 , 5 szklanki aktywnego zakwasu kukurydzianegoszklanka
mąki kukurydzianejszklanka
mąki jaglanejszklanka
mąki gryczanej4 łyżki
siemienia lnianego1-2 garście pestek
słonecznikałyżka
soli1-2 łyżki
oliwySiemię wsypać do miski i zalać dwiema szklankami wrzącej
wody. Gdy ostygnie całość blenderować aż pojawi się piana. Dodać zakwas,
mąkę,
sól, pestki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny (w połowie tego czasu ciasto można przemieszać). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam dużej keksówki o wymiarach 30cmx10cm. Przykryć ściereczką i odstawić aż ciasto trochę podrośnie ( u mnie trwa to zwykle 2-6 godzin, zależnie od temperatury). Ciasto na zakwasie bezglutenowym nie wyrośnie tak bardzo jak
ciasto drożdżowe. Wierzch posmarować
oliwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 1-1,5 godziny. Chlebek po godzinie zwykle jest już dobry, ale jeśli ktoś woli bardziej chrupiącą skórkę to proponuję piec jeszcze dodatkowe 20-30minut, kontrolując czy się nie przypala:)