Obiad nie musi być nudny- czasem zwykłe kotlety mielone można łatwo zastąpić innym, ciekawszym i bardzo smacznym mięsnym daniem. U mnie dziś pieczeń z jajkiem.Składniki:½ kg mięsa mielonego wieprzowego½ kg mięsa mielonego wołowego3 jajka5 ząbków czosnku¾ szklanki bułki tartej½ szklanki wody2 łyżki oleju1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonegosól do smakupieprz do smakuolej do formyWykonanie:Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić wzdłuż na połówki. Mięso mielone wyrobić z wodą, olejem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami do smaku. Wyrobić dokładnie masę ręką, przełożyć połowę masy mięsnej do formy wysmarowanej olejem, obłożyć połówkami jajek.Następnie przykryć drugą połową mięsa i wygładzić.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut.W razie potrzeby podlać wodą lub rosołem z kostki. Po upieczeniu pokroić w grube plastry.