Wykonanie
Domowe
pieczywo uwielbiam najbardziej!
Bułki,
chleby czy drożdżówki!

Składniki na ciasto:60 dag
mąki4 dag
drożdży½ litra
mleka2
żółtka1
jajko10 dag
cukru1
aromat waniliowy1
cukier waniliowy10 dag
masłaszczypta
solitłuszcz do form
mąka do formySkładniki na masę
serową:½ kg
twarogu5 dag
masła15 dag
cukru3
jajka1
aromat waniliowybakalie lecz nie koniecznieWykonanie ciasta:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką
cukru, z 10 dag
mąki,1/3 szklanki ciepłego
mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać utarte
żółtka z
cukrem,
mąkę,
mleko,
sól, aromat (kilka kropel) i stopione letnie
masło. Ucierać aż ciasto stanie się lśniące i gładkie, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem i posypać
mąka i wyłożyć ciasto. W
między czasie
ser zmiksować, dodać
żółtka utarte z
masłem,
cukier, aromat i całość dokładnie wymieszać. Na końcu wymieszać ze sztywno ubitą pianą z
białek. Wyłożyć masę
serową na ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Następnie posmarować rozmąconym
jajkiem, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor około 35 minut.