Wykonanie
Na straganach coraz więcej
owoców sezonowych się do nas uśmiecha. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. W dzisiejszym koszyku z
owocami znalazły się
truskawki,
borówki i
maliny.Te ostatnie wykorzystałam do przygotowania pysznego
tortu na zimno bez pieczenia z kremem na bazie
szampana i
czekolady z kremem
malinowym. Do przygotowania kremu wykorzystałam
nabiał który świetnie się sprawdził. „Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić codzienne. Zapobiega złamaniom kości i osteoporozie. . Torcik wyszedł idealnie smaki się wzajemnie uzupełniały,zaś kuchy płaszczyk uzupełniał całość. Torcik był pyszny :)
Kruchy płaszczyk· 50g
orzechów laskowych mielonych Back mit· 50g
orzechów włoskich mielonych Back Mit· 120g
płatków kukurydzianych· 130g
margaryny200g
cukru· 5 łyżek
śmietany kremówki 30%.
krem z
szampanem· 250g
sera mascarpone· 250 ml
śmietany kremówki 30 %· 300 ml
jogurtu greckiego· 2 łyżki
soku z cytryny· 250 ml
szampana· 1
czekolada mleczna· 3 łyżki
żelatynyKrem malinowy· 500 ml
śmietany 36%· 2 łyżki
cukru pudru· 1 szkl mrożonych
malin zmiksowanych· 3łyżki
żelatynyDodatkowo2
galaretki truskawkoweBiszkoptyTruskawkiMiętaKwiatki300ml
śmietany kremówki 30%150 g
sera mascarpone2 łyżki
cukru pudruWykonaniepłaszczyk kruchy
cukier wsyp na patelnie, przygotuj jasnobrązowy karmel. Dodaj do niego kremówkę i
masło. Doprowadź do wrzenia, nie przerywając mieszania, nie przerywając mieszania. Masę nieco schłodź dodaj
płatki kukurydziane,
orzechy mielone,
orzechy laskowe mielone Całość delikatnie wymieszaj.Krem z
szampanemDo oddzielnej miseczki wsypujemy
żelatynę dodajemy zimnej
wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Ubijamy
śmietanę dodajemy
jogurt,
ser mascarpone,
sok z cytryny przestudzoną
czekoladę,
szampan żelatynę przestudzoną mieszamy.Krem malinowyDo oddzielnej miseczki wsypujemy
żelatynę dodajemy zimnej
wody, pozostawiamy do napęcznienia na kilka minut, następnie wstawiamy do mikrofali na 30 sek i mieszamy do rozpuszczenia ( w razie potrzeby wstawiamy ponownie Do wysokiego naczynia wkładam
maliny miksuje blenderem. Do miski wlewamy
śmietanę pod koniec dodajemy
cukier puder,
maliny żelatynę mieszamy.Masa śmietanowa Ubijamy
śmietanę dodajemy
cukier puder ser mascarponeDno tortownicy wykładamy
biszkoptami, wylewamy krem malinowy wstawiamy do lodówki na 60 minut ,
biszkopty, krem z
szampanem,
galaretki tężejące. Ciasto okładamy płaszczykiem kruchym. Robimy dekoracje z masy śmietanowej, kwiatów,
mięty,
malin