Wykonanie
W wielu kuchniach
buraki są mało popularne, nie doceniony jest ich smak, jego wartości.Jedną z moich propozycji podania
buraka w formie przystawki jest carpaccio z
buraka, które smakuje wybornie i zdobi stół podczas przyjęcia. Do przygotowania carpaccio z
buraka z
serem korycińskim wykorzystałam składniki, które oznaczone są "trzy znaki regionu". A co t znaczy są to produktu charakterystyczne dla danego regionu.
Składniki2
buraki5 dag
sera korycińskiego2 łyżki
oleju rydzowego1 łyżka
octu balsamicznegorukolasól do smaku
pieprz do smaku.
Wykonanie
Buraki dokładnie myjemy,owijamy w folię aluminiową wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy do miękkości około godzinę.
Buraki studzimy, obieramy ze skórki i mandoliną tniemy na cienkie plasterki..Sos
Olej rydzowy wymieszać z
octem balsamicznym doprawić do smakuPlastry
buraków układamy na talerzu posypujemy
serek korycińskim, skrapiamy sosem robimy dekoracje z
młodych listów
rukoli, świeżo mielonym
pieprzem kolorowym