Wykonanie
SKŁADNIKI:CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK150 GRAM
MĄKI2
JAJKA200 ML
MLEKASZCZYPTA
SOLISZCZYPTA
SODY OCZYSZCZONEJ2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA1/3 SZKLANKI
WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ LUB ZWYKŁA
WODAMASŁO LUB
OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)NADZIENIE:POŁÓWKA
ARBUZA1/2 SZKLANKI
OCTU BALSAMICZNEGORUKOLA250 GRAM
SERA BIAŁEGO (CHUDY LUB PÓŁ TŁUSTY)
OLIWASÓL I
PIEPRZWYKONANIE:PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ
MLEKO,
JAJKA,
SÓL,
SODĘ I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA
WODĘ, OKOŁO 1/3 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB
OLEJU ROŚLINNEGO.Z POŁÓWKI
ARBUZA ODCINAMY SKÓRKĘ I Z MIĄŻSZU WYCINAMY TYLE KWADRATÓW ILE NALEŚNIKÓW ( OKOŁO 6 ) GRUBOŚCI OKOŁO 1 - 1,5 CM. USUWAMY PESTKI.KAWAŁKI
ARBUZA SKRAPIAMY
OLIWĄ I UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ PATELNI DO GRILLOWANIA. GRILLUJEMY OSTROŻNIE Z OBU STRON.DO RONDELKA WLEWAMY
OCET BALSAMICZNY I STAWIAMY NA PALNIK. CZEKAMY, AŻ
OCET SIĘ ZREDUKUJE I BĘDZIE MIAŁ POSTAĆ
SYROPU.
SER BIAŁY ROZDRABNIAMY NA KAWAŁECZKI - (NAJLEPIEJ PRZED PODANIEM WŁOŻYĆ GO NA PARĘ CHWIL DO LODÓWKI, BĘDZIE LEPIEJ SIĘ ROZDRABNIAŁ).NA GOTOWE NALEŚNIKI UKŁADAMY
RUKOLĘ, GRILLOWANEGO
ARBUZA , POSYPUJEMY
SEREM - DOPRAWIAMY
PIEPRZEM I
SOLĄ I ZNÓW DAJEMY
RUKOLĘ, POLEWAMY
SOSEM BALSAMICZNYM. SKŁADAMY W KWADRATY I ZNÓW SKRAPIAMY SOSEM Z
OCTU BALSAMICZNEGO.MOŻEMY RÓWNIEŻ ZROBIĆ TO W POSTACI TORTILLI I ZWINĄĆ NALEŚNIK Z CAŁĄ ZAWARTOŚCIĄ - WTEDY TRZEBA POKROIĆ W PASECZKI GRILLOWANEGO
ARBUZA, A RESZTA JAK WYŻEJ. TO JAK PODACIE ZALEŻY OD WAS I WASZEJ POMYSŁOWOŚCI.