ßßß Cookit - przepis na Domowy wiejski salceson-rolada mięsna

Domowy wiejski salceson-rolada mięsna

nazwa

Wykonanie

Mam słabość do domowych wędlin, które zawsze wygrają z tymi ze sklepu. Nie ma to jak domowy wybór tym razem zrobiłam pyszny domowy wiejski salceson niektórzy nazywają go rolada mięsną.Smak,aromat "niebo w gębie" Z kromką wiejskiego chleba nic więcej do szczęścia nie potrzeba.Dla mnie numer jeden.
Składniki
2 golonki wieprzowe około 3-4kg
1poledwica wieprzowa
1 ozorek 2 nóżki wieprzowe
0,5 kg skórek od słoniny -można zastąpić dwiema nóżkami.
Przyprawy na 5 kg mięsa
1,5 dag pieprzu Kamis
1dag ziela angielskiego Kamis
5 liści laurowych Kamis
12 dag soli
3-5 ząbków czosnku .
Sposób wykonania
Surowce mięsne opłukać w zimnej bieżącej wodzie zalać gorąco woda i parzyć wraz z przyprawami w temp 85-90 stopni ,gotować bardzo powoli jak na galaretkę z nóżek do miejskości aż mięsko będzie łatwo odstawać od kości.Pokroić mięsko w duże kawałki .Polędwice i ozorka zostawić w całości.Rosół przecedzić .Napełnić osłonkę mięsem ,polędwicą ,ozorkiem zalać rosołem ,dobrze zawiązać osłonkę.Włożyć salceson do prawie wrzącej wody,parzyć w temperaturze 8o-85 stopni przez około 2 godziny .Wyjąć z wody ułożyć na desce po 30 minutach przycisnąć druga deska ,obciążyć wynieść do chłodnego pomieszczenia,pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/04/domowy-wiejski-salceson-rolada-miesna.html