Wykonanie
Dziś zapraszamy na małą wprawkę przed Wielkanocnymi wypiekami, czyli na bułeczki
drożdżowe, doskonałe na śniadanie albo jako deser.Składniki50 dag
mąki4 dag
drożdży1 szklanka
mleka sojowego Alpro5 dag
masła10 dag
cukru pudru1
laska wanilii Kamis
rodzynki2
jajkaszczypta
soliWykonanie
Mąkę przesiać,
drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, zalać połową ciepłego
mleka dodać 10 dag
mąki wymieszać przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe
jajka ubić z
cukrem pudrem i
wanilią dodać do rozczynu, wsypać
sól, wlać resztę
mleka, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać roztopione i przestudzone
masło,
rodzynki znowu wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce od czasu do czasu wymieszać. Z ciasta uformować nieduże kule. Posmarować roztrzepanym
jajkiem Ułożyć na natłuszczonej blaszce piec 20-25 minut 190-200 stopni,Do picia proponujemy
napój czekoladowy Alpro .
Soja i
czekolada, diablo dobre połączenie zdrowia i smaku. Jest to wspaniałe źródł o
białka i wapnia. Nie zawiera laktozy ani
tłuszczu zwierzęcego.Więcej o produktach Alpro dowiecie się tutaj:http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty- sojowe/5