Wykonanie
Deser walentynkowy to uczta smaku, zmysłu, pięknie wyglądający pachnący
wanilią. N ajlepiej serduszka.Składniki2
laski wanilii15 dag
masła20 dag
mąkicukier waniliowy5
jajek1 opakowanie
sera mascarpone4 łyżki limoncello4 łyżki
cukru pudru100 g
śmietany kremówki2 łyżki
żelatyny PrymatWykonanieDo garnka wlewamy 250 ml
wody następnie gotujemy z
wanilią dodajemy
masło. Całość gotujemy do rozpuszczenia
masła, wyjmujemy
wanilię. Następnie wsypujemy
mąkę i całość energicznie mieszamy by masa się nie przypaliła, by nie powstały grudki. Najlepiej to robić trzepaczką lub drewnianą łyżką. Gotujemy do czasu powstania jednolitej, zwartej masy dosłownie chwilę. Ciasto odkładamy do przestygnięcia. Wbijamy po jednym
jajku i mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na który będziemy wyciskać serduszka przy pomocy szprycy. Tak przygotowane serduszka pieczemy około 20 minut do zarumienia. Wyjmujemy serduszka z piekarnika i studzimy. Zimne serduszka kroimy w poprzek, na dwie połówki. Napełniamy kremem. ( możemy przygotować swój ulubiony krem ) Serduszka posypujemy
cukrem pudrem robimy dekoracje według uznania. Do miski wkładamy
serek mascarpone,
likier i 3 łyżki
cukru pudru mieszamy.
Śmietanę ubijamy w osobnej misce na sztywno dodajemy 2 łyżki
cukru pudru żelatynę zalewamy zimną
wodą po napęcznieniu dolewamy gorącej
wody w celu rozpuszczenia przestudzoną wlewamy do
śmietany ,
śmietanę mieszamy z
serkiem, całość wkładamy do szprycy. Napełniamy kremem serduszka. Składamy i posypujemy
cukrem pudrem.