ßßß Cookit - przepis na Schab zwijany ze szpinakiem i szynką

Schab zwijany ze szpinakiem i szynką

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam roladki ze schabu ze szpinakiem i fetą - bardzo nam zasmakowały, na ciepło i zimno, dlatego przygotowałam nową wersję : ze szpinakiem i szynką w środku.
1 kg schabu
sól, pieprz, płatki chilli, sumak
200 g szpinaku
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
kilka plasterków szynki
Schab rozkroić na płaski płat (albo poprosić o taki w sklepie), który rozbić lekko tłuczkiem - powinien być troszkę grubszy niż na kotlety.
Szpinak rozmrozić - wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać przeciśnięte przez praski czosnku i smażyć przez kilka minut.
Farsz zostawić do ostudzenia.
Oprószyć mięso z dwóch stron solą, pieprzem, chilli i sumakiem.
Na rozłożony schab wyłożyć kilka plasterków szynki, a na to szpinak - zawinąć w ciasną roladkę, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby się rulon nie rozpadł, można też powbijać wykałaczki przez środek.
Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. w naczyniu żaroodpornym.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/04/schab-zwijany-ze-szpinakiem-i-szynka.html