Wykonanie
Pierwszy raz robiłam roladki ze
schabu ze
szpinakiem i
fetą - bardzo nam zasmakowały, na ciepło i zimno, dlatego przygotowałam nową wersję : ze
szpinakiem i
szynką w środku.
1 kg
schabusól,
pieprz,
płatki chilli, sumak200 g
szpinaku2 łyżki
olejuząbek
czosnkukilka plasterków
szynkiSchab rozkroić na płaski płat (albo poprosić o taki w sklepie), który rozbić lekko tłuczkiem - powinien być troszkę grubszy niż na kotlety.
Szpinak rozmrozić - wrzucić na rozgrzaną patelnię z
olejem, dodać przeciśnięte przez praski
czosnku i smażyć przez kilka minut.Farsz zostawić do ostudzenia.Oprószyć
mięso z dwóch stron
solą,
pieprzem,
chilli i sumakiem.Na rozłożony
schab wyłożyć kilka plasterków
szynki, a na to
szpinak - zawinąć w ciasną roladkę, a końcówki
mięsa spiąć wykałaczkami aby się rulon nie rozpadł, można też powbijać wykałaczki przez środek.Piec przez godzinę w temp. 180 st.C. w naczyniu żaroodpornym.