Wykonanie
Kupiłam
filet z indyka sama jeszcze nie wiedząc co z niego przygotuję. No i dowiaduję się, że Luby
filetu z indyka nie lubi, bo bez smaku, bo suchy. Obiecałam, że przygotuję
indyka tak, że na pewno będzie mu smakowało. Postanowiłam zrobić roladki z tym co akurat jest w domu, kawałkiem chorizo, odrobiną wcześniej zamrożonego
szpinaku. To był strzał w dziesiątkę, roladka była soczysta i aromatyczna.
Składniki na 2 osoby:2
filety z indyka (400 g)50 g
szynki typu pancettachorizo (kawałek ok. 10 cm)garść
orzechów nerkowca4 czubate łyżki
szpinaku posmażonego wcześniej z
czosnkiem (zamrożone na taką okazję jak ta)
sól,
pieprzolej do smażeniaFilety myjemy, suszymy i rozkrawamy tak by miały one jak największą powierzchnie. Każdy tłuczemy delikatnie tłuczkiem, wnętrze doprawiamy
solą i
pieprzem. Chorizo kroimy w plastry, miksujemy blenderem (nożyki S) razem z
orzechami i
oliwą. W ten sposób powstanie pasta, którą smarujemy
mięso zostawiając margines z jednej strony. Na tę pastę dodajemy warstwę
szpinaku i zwijamy roladki, spinając wykałaczkami, żeby nam się nie rozwinęły. Wierzch każdej roladki owijamy
szynką. Tak przygotowane roladki obsmażamy z każdej strony na odrobinie
oleju, 2 minuty z każdej strony. Następnie pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.