Wykonanie
Mam taki jeden second hand w Gdańsku, gdzie co jakiś czas chodzę kupować szmatki do zdjęć kulinarnych na tło. Już mnie tam znają i wiedzą dobrze, czego szukam :). Kiedyś podałam Pani właścicielce przepis na
karkówkę w coca coli, a Ona podzieliła się ze mną przepisem na
karkówkę z
pieczarkami i
ogórkami konserwowymi. W internecie znalazłam ten przepis pod nazwą
karkówka po żydowsku - przepis bardzo dobry, a więc się z nim dzielę.
1-1,5 kg
karkówki4
cebuleolej500 g
pieczarek6
ogórków konserwowych5 łyżek
ketchupusól,
pieprz,
majeranekKarkówkę pokroić na kotlety, które lekko rozbić.Każdy kotlet doprawić
solą,
pieprzem i
majerankiem, a następnie położyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym
oleju.
Pieczarki pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzany
olej i smażyć aż odparuje płyn.Połączyć
cebulę z
pieczarkami i doprawić
przyprawami do smaku.Na
mięso wyłożyć warstwę z
pieczarek i
cebuli.
Ogórki pokroić w grubsze plasterki i ułożyć je na pieczarkach.Wierzch polać
ketchupem.Piec godzinę w temp. 180 st.C. - podawać z ziemniaczkami.