Wykonanie
Crumble bez pieczenia - oczywiście, że się da :). Karmelizowane
morele pod kruszonką bez pieczenia, z patelni z dodatkiem
lodów i nuty świeżej
mięty to coś pysznego!
Morele pod kruszonką znajdziecie niżej, a tutaj podrzucę Wam przepis na:crumble z
jabłkamicrumble ze
śliwkami i
migdałową kruszonką .
7
moreli2 łyżki
cukru trzcinowegołyżeczka
konfitury ze skórki
pomarańczy (lub pomarańczowej)1/3 szklanki soku z
pomarańczysok z połowy
cytrynyłyżeczka ekstraktu
waniliowegokruszonka z patelni :3 łyżki
cukru6 łyżek
mąki3 łyżki
masłaszczypta
cynamonudo podania:
lody, świeża
miętaZ
moreli usunąć pestki, podzielić na pół.Na dużej patelni rozpuścić
cukier trzcinowy z
konfiturą,
sokiem z
pomarańczy i
cytryny oraz z ekstraktem.Gdy powstanie płynna, lekko karmelowa masa wrzucić na patelnie
morele,Smażyć je z każdej strony po około 5 minut -
owoce mają być miękkie, ale nie rozpadać się całkowicie.Do miseczki wsypać
cukier i
mąkę oraz miękkie
masło z
cynamonem.Palcami rozcierać masę aż powstanie kruszonka.Kruszonkę wsypać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i prażyć ją aż zacznie robić się rumiana, co jakiś czas przemieszać.
Morele przełożyć do głębokiego talerza, zlać także powstały karmel z patelni, a wierzch przykryć kruszonką.Podawać z
lodami i
miętą.