ßßß Cookit - przepis na Śliwki i jabłka pod kruszonką

Śliwki i jabłka pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pyszny deser, który przygotowałam dla chrzestnej mojego Szymcia. Zrobiłyśmy sobie dzień pyszności i lenistwa i oprócz leczo, poniższego deseru przyrządziłyśmy sobie drink Mojito. To moje pierwsze do niego podejście i z cytryną zamiast limonki a i tak smakował bardzo dobrze. Niestety zdjęć nie zrobiłam ale niebawem napewno zrobię go znowu i wrzucę fotki:)
składniki:
300 g śliwek
2 duże jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cynamonu
kruszonka:
100g mąki
50g masła
50g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
dodatkowo:
gęsty jogurt naturalny
Jabłka i śliwki umyć, oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Posypać cukrem i wymieszać.
Następnie przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem.
Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę a następnie posypać nią wierzch owoców.
Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki.
Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów.
Zainspirowałam się przepisem Kuchni Szeroko Otwartej polecam!
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/sliwki-i-jabka-pod-kruszonka-czyli.html