ßßß Cookit - przepis na Crumble ze śliwkami i jabłkami

Crumble ze śliwkami i jabłkami

nazwa

Wykonanie

Śliwki pod kruszonką to coś pysznego, szczególnie kiedy podamy je z kleksem ulubionych lodów lub gęstym bałkańskim jogurtem. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wykorzystać te owoce do przygotowania tego pysznego deseru. Ja dorzuciłam jeszcze jabłka, tak dla przełamania smaku, bo miałam akurat wielką ochotę na jabłka na ciepło. Wyszło pysznie!
Składniki:
500 g śliwek
2 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
6 łyżek mąki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Dodatkowo:
lody waniliowe lub gęsty bałkański jogurt
Jabłka i śliwki oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Zasypać cukrem i wymieszać. Owoce przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem. Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch owoców. Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki. Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/09/crumble-ze-sliwkami-i-jabkami.html