Śliwki pod kruszonką to coś pysznego, szczególnie kiedy podamy je z kleksem ulubionych lodów lub gęstym bałkańskim jogurtem. Sezon śliwkowy w pełni, więc warto wykorzystać te owoce do przygotowania tego pysznego deseru. Ja dorzuciłam jeszcze jabłka, tak dla przełamania smaku, bo miałam akurat wielką ochotę na jabłka na ciepło. Wyszło pysznie!Składniki:500 g śliwek2 jabłka1 łyżka masła1 łyżka cukru1 łyżka mąki1 łyżeczka cynamonuKruszonka:6 łyżek mąki3 łyżki masła3 łyżki cukru1 łyżeczka cukru z waniliąDodatkowo:lody waniliowe lub gęsty bałkański jogurtJabłka i śliwki oczyścić i podsmażyć przez chwilę na łyżce masła. Zasypać cukrem i wymieszać. Owoce przełożyć do kokilek i posypać, mąką i cynamonem. Z mąki, masła i cukru oraz cukru z wanilią zagnieść sypką kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch owoców. Crumble włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut, do czasu upieczenia i zarumienienia się kruszonki. Podawać ciepłe z kleksem jogurtu lub gałką lodów. Smacznego!