ßßß
kaczka 1 - 2 kgsól, pieprz, majeranek3 czerwone pomarańcze2 jabłkaszklanka soku pomarańczowegoUmytą kaczkę bez podrobów natrzeć solą, pieprzem i majerankiem (również od środka).Zostawić najlepiej na noc (lub na minimum 3 godziny) w lodówce.Do wnętrza kaczki włożyć pokrojone i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych), oraz plasterki pomarańczy (bez skórki).Spiąć kaczkę wykałaczkami, aby farsz nie wypadł podczas pieczenia.Do brytfanny wlać sok z pomarańczy, włożyć kaczkę i plasterki pomarańczy (mogą być ze skórką).Piec w 180 st. C przez 1,5 godziny z przykrywką, co jakiś czas podlewać kaczkę powstałym sosem w brytfance.Następnie zdjąć pokrywką i piec jeszcze 30 minut, aby skórka się zarumieniła.Przed podaniem wyjąć wykałaczki.