ßßß
0,5 kg mąki50 g drożdży2 łyżki cukru1,5 szklanki mlekajajkoszczypta solicukier puderMąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i zrobić dołek.Wkruszyć drożdże do dołku, zasypać cukrem i zalać połową szklanki letniego mleka.Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15min.Po tym czasie, dodać resztę ciepłego mleka, wbić jajko i wymieszać dokładnie.Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.Przed smażeniem racuszków przygotuj sobie szklankę z gorącą wodą.Ciasto nabierać łyżką zamoczoną w tej gorącej wodzie (nie będzie się kleić do łyżki) i smażyć na patelni z obu stron, aż do zezłocenia.Ciepłe podawać z cukrem pudrem.A chłodne, obficie posypane cukrem pudrem zapakuj mężczyźnie na drogę.