ßßß



Na forme o srednic y24 cm:275 g gotowego ciasta francuskiegonadzienie:450 g dyni hokkaido110 g brazowego cukru150 ml mleka skondensowanego2 lyzeczki cynamonupo 1/2 lyzeczki mielonej galki muszkatalowej, mielonego imbiru i mielonych gozdzikow2 jajkakruszonka:40 g posiekanych orzechow wloskich50 g brazowego cukru40 g maki3 lyzki stopionego masla3/4 lyzeczki cynamonuForemke wylozyc papierem do peiczeniua, a anstpenie ciastem francuskim, formujac wysoki brzeg, nastepnie wstawic do lodowki. Dynie pokroic, wyjac pestki, obrac, pokroic na kawalki, podlac niewielka iloscia wody, nastepnie dusic do miekkosci ok. 20 minut, zmiksowac i ostudzic. Pure z dyni wymieszac z jajkami, mlekiem, cukrem i przyprawami. Skladniki kruszonki wymieszac widelcem. Nadzienie wylac na przygotowany spod, wstawic do nagrzanego piekarnika ( 180°C, z termoobiegiem- 160°C), piec przez 20 minut, nastepnie posypac kruszonka i piec jeszcze ok. kolejne 30 minut. Przed serwowaniem calkowicie wystudzic.Przepis z: "Backen leicht gemacht" nr 6/2013