ßßß Cookit - przepis na Francuskie rogaliki z nutellą i orzechami laskowymi

Francuskie rogaliki z nutellą i orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Najszybsze, na rozgrzewkę przed rogalami marcińskimi ;-). Ok, przyznaję, to raczej mini - rogaliki, choć z całego płata ciasta francuskiego. Może posiadacie właśnie w spiżarni domową nutellę (przepis), a jeśli nie - kupna też się tu dobrze spisze. Ciasto francuskie zawsze mam w zamrażarce, na nieoczekiwane zachcianki ;-). Kolejna leniwa niedziela będzie okazją do powtórki, wszystkim bardzo smakowały!
Składniki na około 16 mini-rogalików:
320 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
kilka łyżek nutelli
mała garść podprażonych orzechów laskowych
1 jajko rozptrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania
Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni, do zarumienienia. Umieścić w jednorazowym ręczniczku kuchennym, rozetrzeć dłońmi, usunąć ich brązową skórkę. Drobno posiekać.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia. Przekroić na pół, by otrzymać 2 prostokąty. Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wykroić podłóżne trójkąty. Każdy z trójkątów posmarować nutellą, zwinąć w kierunku od podstawy ku wierzchołkowi, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by wierzchołek ciasta znalazł się pod spodem rogalika (ciasto francuskie ma tendencję do rozwijania się podczas pieczenia). Zgiąć w pół by nadać im kształt rogalików. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć orzeszkami.
Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasteczka równo się dopiekły. Wyjąć, przestudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/francuskie-rogaliki-z-nutella-i-orzechami-laskowymi