Wykonanie
Składniki:
jajkamasło do smażenia
mlekoPrzygotowanie:
Jajka ubić delikatnie na głębokim talerzu-licząc, że z jednego
jajka jest 1 omletNajlepiej wybijać
jajka stopniowo i kolejno smażyć omletyDo każdej porcji dodać po łyżce
mleka i dalej ubijaćNa patelni rozgrzać
masło i wylać ubitą porcjęSmażyć na tyle, by masa ścięła się i po wyłożeniu na talerz była od
spodu złotego koloruWłaściwie nie ma potrzeby smażyć z obu stron, ale jak ktoś chce to bardzo krótkoOmlety można podawać na słodko z
cukrem pudrem, z
owocami ,
konfiturami oraz z warzywami na ostro.Jeśli do roztrzepanych jaj zamiast
mleka dodamy
mąkę, uzyskamy omlet
biszkoptowy.Prawda jest jednak taka ,że
biszkopt naturalny jest w smaku delikatny i ...właśnie naturalny. Sam w sobie -pyszny. Dlatego uwielbiają je dzieci i nie tylko :)Uwaga! Omlety smażyć najlepiej na sklarowanym
maśle.Smażymy je na grubej patelniZamiast
mleka można dodać też
wodę mineralną. Smażyłam też bez żadnych dodatków tzn. ubiłam
białko na pianę, dodałam
żółtko i ostrożnie wymieszałam. Smażyłam z obu stron, ale bardzo krótko, omlet też był smaczny. Warto wypróbować swój sposób :)