ßßß Cookit - przepis na Omlety

Omlety

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki:
jajka
masło do smażenia
mleko
Przygotowanie:
Jajka ubić delikatnie na głębokim talerzu-licząc, że z jednego jajka jest 1 omlet
Najlepiej wybijać jajka stopniowo i kolejno smażyć omlety
Do każdej porcji dodać po łyżce mleka i dalej ubijać
Na patelni rozgrzać masło i wylać ubitą porcję
Smażyć na tyle, by masa ścięła się i po wyłożeniu na talerz była od spodu złotego koloru
Właściwie nie ma potrzeby smażyć z obu stron, ale jak ktoś chce to bardzo krótko
Omlety można podawać na słodko z cukrem pudrem, z owocami ,konfiturami oraz z warzywami na ostro.
Jeśli do roztrzepanych jaj zamiast mleka dodamy mąkę, uzyskamy omlet biszkoptowy.Prawda jest jednak taka ,że biszkopt naturalny jest w smaku delikatny i ...właśnie naturalny. Sam w sobie -pyszny. Dlatego uwielbiają je dzieci i nie tylko :)
Uwaga! Omlety smażyć najlepiej na sklarowanym maśle.
Smażymy je na grubej patelni
Zamiast mleka można dodać też wodę mineralną. Smażyłam też bez żadnych dodatków tzn. ubiłam białko na pianę, dodałam żółtko i ostrożnie wymieszałam. Smażyłam z obu stron, ale bardzo krótko, omlet też był smaczny. Warto wypróbować swój sposób :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/03/omlety.html