Wykonanie
Wczoraj
pisałam o galettes - francuskich naleśnikach z
mąki gryczanej, które skradły moje
serce. Dziś druga odsłona tematu. Crepes to francuskie naleśniki przygotowywane z
mąki pszennej,
mleka i
jajek. Z założenia delikatne wręcz muślinowe. Wymagają odrobiny czasu - bo najlepiej im robi noc spędzona w lodówce, ale warto poczekać. W smaku maślane i
mleczne, z wyglądu przypominają koronkę. Tak, takie było moje pierwsze skojarzenie - delikatna, jedwabna koronka. Niezwykle misterne. Wy wymagają nadzienia, ale dobrze się czują w słodkim towarzystwie. Możecie skosztować ich z
dżemem pomarańczowym,
czekoladą, ale najbardziej docenicie je, gdy spróbujecie ich jedynie z
cukrem pudrem.Proporcje i przepis pochodzą z książki Rachel Khoo Mała paryska kuchnia.200 g
mąki pszennej typ 550600 ml
mleka2
jajkamasło klarowane do smażeniaszczypta
cukruszczypta
soli-
Mąkę,
sól i
cukier łączymy w misce. Robimy dołek na środku i wbijamy
jajka. Wymieszaj składniki, a następnie dolewaj
mleko. Konsystencja powinna przypominać
śmietankę kremówkę.- Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.- Smażymy na klarowanym
maśle.Smacznego:)