ßßß Cookit - przepis na Crepes - francuskie naleśniki z mąki pszennej

Crepes - francuskie naleśniki z mąki pszennej

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pisałam o galettes - francuskich naleśnikach z mąki gryczanej, które skradły moje serce. Dziś druga odsłona tematu. Crepes to francuskie naleśniki przygotowywane z mąki pszennej, mleka i jajek. Z założenia delikatne wręcz muślinowe. Wymagają odrobiny czasu - bo najlepiej im robi noc spędzona w lodówce, ale warto poczekać. W smaku maślane i mleczne, z wyglądu przypominają koronkę. Tak, takie było moje pierwsze skojarzenie - delikatna, jedwabna koronka. Niezwykle misterne. Wy wymagają nadzienia, ale dobrze się czują w słodkim towarzystwie. Możecie skosztować ich z dżemem pomarańczowym, czekoladą, ale najbardziej docenicie je, gdy spróbujecie ich jedynie z cukrem pudrem.Proporcje i przepis pochodzą z książki Rachel Khoo Mała paryska kuchnia.
200 g mąki pszennej typ 550
600 ml mleka
2 jajka
masło klarowane do smażenia
szczypta cukru
szczypta soli
- Mąkę, sól i cukier łączymy w misce. Robimy dołek na środku i wbijamy jajka. Wymieszaj składniki, a następnie dolewaj mleko. Konsystencja powinna przypominać śmietankę kremówkę.
- Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
- Smażymy na klarowanym maśle.
Smacznego:)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/01/crepes-francuskie-nalesniki-z-maki.html