Wykonanie
Takie bułeczki to czysta przyjemność pieczenia :) a
potem jeszcze większa przyjemność konsumpcji :)Uwielbiam wypieki
drożdżowe i żałuję, że nie mam czasu robić ich codziennie :)Są mega smaczne :) Polecam!
Składniki:0,5 kg
mąki pszennej typ 550 lub 650280 ml ciepłego
mleka (ale nie gorącego)7 g
drożdży instant100 g miękkiego
masła1 duże
jajko4 łyżki
cukruwiększa szczypta
soliDodatkowo:powidła
cukier puderMąkę przesiać, dodać
cukier,
drożdże,
jajko i połowę
masła. Powoli wlewać ciepłe
mleko i wyrabiać, dodając co jakiś czas pozostałą część
masła. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale w miarę wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem na 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 12-15 kawałków. Kawałki spłaszczamy dłonią i nakładamy na nie po 1 czubatej łyżeczce powideł, po czym zwijamy ciasto do środka. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. Przykryte odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy nasze bułeczki do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 25-30 minut. Gotowe posypujemy
cukrem pudrem.