Wykonanie
Powiemy Wam szczerze, że to jedne z lepszych
bułek jakie zrobiliśmy. Zajadaliśmy się nimi aż padliśmy przejedzeni. To raczej takie typowo
śniadaniowe bułki. Do szklanki
mleka czy
kakao. Zresztą do
kawy czy
herbaty też się nadają. Są słodkawe więc wystarczy je tylko
masłem przesmarować i śniadanie gotowe. Ale z plasterkiem
wędliny też smakują wybornie. Zdecydowanie zachęcamy do zrobienia ich. Nie mamy wątpliwości, że będą
hitem na naszym blogu. Nie mamy też wątpliwości, że my sami będziemy je robić znacznie częściej.500 g
mąki pszennej typ 5508 g
drożdży instant (lub 25 g świeżych)80 g
masła180 ml
mleka2
jajka50 g
cukru1 łyżeczka
solidodatkowo 1
jajko do posmarowania
bułekMasło dodajemy do
mleka i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż
masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie. Następnie wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy elastyczne, gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a jeśli mamy robota kuchennego to 7-10 minut na wolnych obrotach.Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy je na 9 równych części i formujemy
bułki. Spłaszczamy je dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejna godzinę.Po tym czasie
bułki smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-17 minut, aż nabiorą rumianego koloru.Jak zrobicie te
bułki to nie zapomnijcie zostawić komentarza :)Smacznego!