ßßß Cookit - przepis na Pierogi z nadzieniem z dyni!

Pierogi z nadzieniem z dyni!

nazwa

Wykonanie

Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne!
Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI:
- 300 g mąki pszennej
- 8 łyżek wody
- 4 żółtka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza.
Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min.
Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi.
FARSZ Z DYNI NA PIEROGI:
- 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne, i pieczemy 20 minut w nagrzanym piecu]
- 1 ząbek upieczonego czosnku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 białko
- sól
- odrobina chili
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
W/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem.
Gotową wystudzoną masą nadziewamy pierogi.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia na powierzchnię wody gotujemy 4-5 minut na małym ogniu.
Gorące polewamy oliwą z oliwek i rozmarynem lub gorącym stopionym masłem. Pierogi takie też smakują wybornie smażone.
Każdy może je przygotować na swój ulubiony sposób.
;-)))
Smacznego!
Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na Facebooku jak i do polecenia bloga znajomym, będzie mi niezmiernie miło z tego powodu.
Jeśli chcesz mnie poznać troszkę lepiej wejdź na Instagram Smyk_W_Kuchni i kliknij OBSERWUJ ;-)))
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/10/pierogi-z-nadzieniem-z-dyni.html