Wykonanie
Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione
oliwą z świeżym
rozmarynem, są wręcz idealne!Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI:- 300 g
mąki pszennej- 8 łyżek
wody- 4
żółtka- 2 łyżki
oliwy z oliwek- szczypta
soliNa blacie formujemy kopczyk z
mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy
żółtka i dodajemy
oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy
mąki, zbyt twarde, łyżkę
wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość
żółtek, wilgotność powietrza.Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min.Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi.FARSZ Z DYNI NA PIEROGI:- 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła
dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido);
dynię kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne, i pieczemy 20 minut w nagrzanym piecu]- 1 ząbek upieczonego
czosnku- 2 łyżki
serka mascarpone- 1
białko-
sól- odrobina
chili- 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejW/w składniki miksujemy na gładką masę blenderem.Gotową wystudzoną masą nadziewamy pierogi.Pierogi wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia na powierzchnię
wody gotujemy 4-5 minut na małym ogniu.Gorące polewamy
oliwą z oliwek i
rozmarynem lub gorącym stopionym
masłem. Pierogi takie też smakują wybornie smażone.Każdy może je przygotować na swój ulubiony sposób.;-)))
Smacznego!Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na Facebooku jak i do polecenia bloga znajomym, będzie mi niezmiernie miło z tego powodu.Jeśli chcesz mnie poznać troszkę lepiej wejdź na Instagram Smyk_W_Kuchni i kliknij OBSERWUJ ;-)))