ßßß Cookit - przepis na Malezyjska laksa w wersji wegan

Malezyjska laksa w wersji wegan

nazwa

Wykonanie

Laksa to popularny pikantny rosół z makaronem z kultury Peranakan, która stanowi połączenie chińskich i malajskich elementów znajdujących się w Malezji i Singapurze , oraz w mniejszym stopniu Indonezji. Istnieją dwie odmiany Laksy... curry laksa i Asam laksa . Curry laksa to kokosowa zupa z makaronem, a Asam laksa to kwaśna zupa rybna z makaronem.U mnie dzisiaj wersja wegan z plastrami tofu, tradycyjnie pikantna i bardzo gorąca bo taka powinna być. Zupa na obecne chłody jest idealna!
przepis własny
Składniki:
300g naturalnego tofu
1 źdźbło trawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 chili
1 łyżeczka marynowanej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka pasty z tamaryndowca
spory kawałek imbiru
400g mleka kokosowego
600g bulionu warzywnego
sok z jednej limonki
2 łyżki wina ryżowego Mirin
kiełki fasoli mung
makaron ryżowy wstążki
świeża kolendra
Do dużego garnka wrzuć pastę z tamaryndowca, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana cebulę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir, kurkumę i marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z Twojego garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlewaj bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki ( oprócz kiełek ) i gotój na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy a także podsmaż na patelni pokrojone w plastry tofu i odstaw na bok.
Do miseczek nałóż makaron ryżowy oraz podsmażone tofu, zalej zupą i udekoruj kiełkami, świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/11/malezyjska-laksa-w-wersji-wegan.html