Wykonanie
Laksa to popularny pikantny rosół z
makaronem z kultury Peranakan, która stanowi połączenie chińskich i
malajskich elementów znajdujących się w Malezji i Singapurze , oraz w mniejszym stopniu Indonezji. Istnieją dwie odmiany Laksy...
curry laksa i Asam laksa .
Curry laksa to kokosowa zupa z
makaronem, a Asam laksa to kwaśna zupa rybna z
makaronem.U mnie dzisiaj wersja wegan z plastrami
tofu, tradycyjnie pikantna i bardzo gorąca bo taka powinna być. Zupa na obecne chłody jest idealna!
przepis własnySkładniki:300g naturalnego
tofu1 źdźbło
trawy cytrynowej2 ząbki
czosnku1
cebula1
chili1 łyżeczka marynowanej
kolendry1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka pasty z tamaryndowcaspory kawałek
imbiru400g
mleka kokosowego600g
bulionu warzywnegosok z jednej
limonki2 łyżki
wina ryżowego Mirin
kiełki fasoli mung
makaron ryżowy wstążkiświeża
kolendraDo dużego garnka wrzuć pastę z tamaryndowca, rozgniecioną
trawę cytrynową,
chili, posiekana
cebulę oraz
czosnek, starty na drobnej tarce
imbir,
kurkumę i marynowaną
kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z Twojego garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlewaj
bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki ( oprócz kiełek ) i gotój na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj
makaron ryżowy a także podsmaż na patelni pokrojone w plastry
tofu i odstaw na bok.Do miseczek nałóż
makaron ryżowy oraz podsmażone
tofu, zalej zupą i udekoruj
kiełkami, świeżą
kolendrą oraz
chili. Smacznego!