Wykonanie
Gdy za oknem coraz chłodniej, czas przeprosić się z ciepłymi zupami :) Do tych tradycyjnych jakoś nie
mogę się przekonać, ale bardzo chętnie eksperymentuje z tradycyjnymi przepisami, tworząc swoje wersje :) Dziś z tęsknoty za Włochami, zupka na włoską nutę - dodatkiem pierożków tortellini. Ja mam wersję z prosciutto, ale jeśli chcecie, możecie użyć swojej ulubionej wersji :) Na pewno będzie Wam smakowała ;)porcja dla dwóch osób

3 łyżki
masła lub
oleju kokosowegocebula2 ząbki
czosnku2
marchewkiłyżeczka
ziół włoskichpół łyżeczki
pieprzupół łyżeczki
soli1,5 l
bulionu warzywnegołyżka
skrobi z tapioki (ja swoją kupiłam TUTAJ)1/2 paczki świeżych tortellini (ok. 200g)garść
jarmużu100ml
śmietanki 12% lub
mlekaW garnku rozpuść
masło. Następnie podsmaż na nim
cebulę pokrojoną w kostkę,
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
marchew pokrojoną w półplasterki. Całość podsmażaj ok. 4-5minut. Następnie dodaj
bulion oraz
przyprawy:
zioła prowansalskie,
sól i
pieprz. Gotuj ponownie ok. 5 minut, po tym czasie dodaj tortellini i
jarmuż. Gotuj ok. 7 minut. W kubeczku wymieszaj tapiokę z
śmietaną lub
mlekiem i 2 łyżkami gorącego
bulionu. Całość dodaj do zupy, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze ok. 2 minut. Podawaj gorące :)Smacznego :)
