ßßß Cookit - przepis na Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte

Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte

nazwa

Wykonanie

Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte - niemiecki klasyk znany i wypiekany na całym świecie. Tort składa się z ciasta czekoladowego przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, ozdobiony kandyzowanymi owocami wiśni i wiórkami z czekolady. Tradycyjnie naponczowany Kirschwasser. Tort nie jest słodki, bardzo harmonijnie skomponowany. Mój tort wygląda identycznie (no prawie) jak ten z lady chłodniczej słynnej firmy Conditorei Coppenrath & Wiese. Dwa blaty ciasta czekoladowego, zamiast tradycyjnych trzech, ułożyłam na cieniutkiej warstwie super kruchego ciasta. Piękny, elegancki w sam raz na ... Rocznicę Ślubu:)
Polecam!
Składniki na kruchy spód:
150 g mąki
75 g masła
1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol
maleńka szczypta soli
1 żółtko
Składniki na ciasto czekoladowe:
120 g gorzkiej czekolady
60 g masła
5 jajek
150 g cukru lub ksylitolu
80 g mąki
40 g mączki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
400 g wiśni z kompotu
250 ml kompotu z wiśni
20 g mączki ziemniaczanej
2 łyżki cukru lub ksylitolu
50 ml Kirchwasser + 50 ml lub wódki
1+1 op.cukru waniliowego
500 ml śmietany kremówki
2 listki żelatyny
Dodatkowo:
kandyzowane wiśnie - 16 sztuk
wiórki czekoladowe
3 łyżki dżemu wiśniowego
małe beziki około 12 sztuk
Wykonanie:
składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce
rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ostudzić
oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z ubitymi żółtkami. Następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wmieszać delikatnie do ciasta. Wylać przygotowane ciasto do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-45 minut w 175`C. Biszkopt studzić początkowo w foremce, uwolniony z foremki na kratce. Wystudzony przeciąć na 2 blaty
wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 250 ml kompotu. Mączkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem i z odrobiną kompotu. Resztę kompotu zagotować, powoli wlewać rozmieszaną mąkę mieszając trzepaczką balonową do zgęstnienia. Do kisielu dodać odsączone wiśnie, cukier waniliowy i wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Dodać połowę Kirschwasser, wymieszać. Drugą połowę Kirschwasser rozmieszać z 1/3 szklanki kompotu i nasączyć oba blaty czekoladowe
listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. Jak zmiękną, odcisnąć żelatynę z nadmiaru wody i rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Nie gotować!
bitą śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Do żelatyny dodać trochę śmietany, wymieszać, a następnie połączyć z całą ubitą śmietaną na małych obrotach miksera
kruchy spód posmarować dżemem, nałożyć pierwszy blat czekoladowy. Nasączyć go połową ponczu. Na blacie równomiernie rozłożyć kisiel z wiśniami, a na wiśniach pierwszą porcję bitej śmietany. Położyć drugi blat czekoladowy i naponczować go. Rozsmarować drugą porcję bitej śmietany, posmarować również bok tortu. Obsypać wiórkami czekoladowymi. Trzecią porcję bitej śmietany umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć dookoła brzegu tortu rozetki. W każdej rozetce umieścić kandyzowaną wisienkę. Rozłożyć w drugim rzędzie za rozetkami beziki. Środek tortu wysypać wiórkami czekoladowymi
SMACZNEGO !
Uwagi: Kirschwasser to wysokoprocentowy napój alkoholowy (38-50%) - rodzaj brandy - wytwarzany z owoców czereśni, rzadziej wiśni. W odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny, nie jest słodki, o charakterystycznym goryczkowym posmaku.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/10/tort-szwarcwaldzki-schwarzwalder.html