ßßß Cookit - przepis na Galaretka z pigwowca

Galaretka z pigwowca

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pigwa i pigwowiec, te dwa staroświeckie owoce wracają do łask. Tak dwa, bo są to dwa odmienne owoce. Czym sie różnią? Pigwa jest drzewem, a owoce ma sporych rozmiarów, trochę "mechate" i wyglądem przypomninają ni to gruszkę ni to jabłko. Pigwowiec do krzew - wiosną obsypany niesamowitą ilością, ślicznych różowych kwiatków, a owoce ma maleńkie - takie miniaturowe pigwy. Obydwa są twarde, cierpkie, kwaśne i kompletnie niejadalne. Nie na darmo nazywane są polską cytryną. Zresztą witaminy C zawierają kilkakrotnie więcej niż cytryny. Kwaśne są bardzo, a maleńkie owoca pigwowca są jeszcze dużo kwaśniejsze niż pigwy. Za to w przetworach zachwycają i smakiem i aromatem.
Kiedyś przynosiło się je domu i ustawiało na szafkach, by roznosił się ich niebiański zapach. Dziś nie są już niestety tak intensywnie pachnące.
Zapraszam na smaczną galaretkę z pigwowca. Galaretkę, która nie wymaga dodatków żadnych środków żelujących i pektyn, ponieważ pigwowiec to owoc sam z siebie najbogatszy w pektynę i cudnie żeluje.
Lekko nie będzie, bo oprócz dobrych chęci i sporej dozy cierpliwości trzeba mieć stalowe nerwy do przygotowania tych maciupeńkich owocków do przetwarzania. Przyda się na pewno dobry nożyk, który usprawni pracę. Niezastąpiony i mój ulubiony to nożyk z ząbkami. Możesz nabyć go tutaj . Na całe szczęście nie trzeba ich obierać ze skórki. Nie jest trudno zrobić z nich galaretkę, bo żeluje bardzo szybko. Jeśli przebrniesz etap krojenia i usuwania pestek, dalszy ciąg to świetna zabawa. Galaretka jest cudowna, smakowita i bardzo aromatyczna, przyda się na zimowe wieczory.
Skladniki:
2 kg pigwowca
80 dkg - 1 kg cukru
woda
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
owoce umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. wykroić środek z pestkami. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla, zalać wodą tak, by przykryła owoce i wcisnąć sok z cytryny. Zapobiegnie ona zbrązowieniu owoców. Gotować na wolnym ogniu 20-30 minut, aż będą miękkie
owoce odcedzić. Umieścić do odcieknięcia na durszlaku, najlepiej na całą noc. Do odcedzonego wywaru dodać cukier w ilości 400-500 g na 1 litr wywaru. Gotować cały czas mieszając, aż galaretka zgęstnieje. Gęstnieje dosyć szybko, bo około 20-30 minut. Pewną wskazówką może być zmiana zabarwienia. Gdy przybierze bursztynową barwę - galaretka jest gotowa. Im dojrzalsze owoce tym barwa galaretki będzie głębsza, aż do czerwonawej
gotową galaretkę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić wyparzonymi, wytartymi do sucha wieczkami
Uwagi: pozostałą pulpę owocową można zagospodarować i przerobić na dżem w bardzo prosty sposób. Przetrzeć pulpę przez sitko, by pozbyć się skórek i pozostałości po gniazdach nasiennych. Dodać cukier w takiej samej proporcji jak do galaretki i przesmażyć z cukrem do zgęstnienia. Gotowy przełożyć do wyparzonych słoiczków.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/10/galaretka-z-pigwowca.html