Wykonanie

Barszcz biały w niektórych regionach Polski podawany jest na wielkanocne śniadanie. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię. Oczywiście najsmacznieszy jest ugotowany na swojskim zakwasie. Jeśli masz już zakwas, bardzo szybko przygotujesz tą smaczną zupę. Jeśli zakwasu jeszcze nie przygotowałaś, to ostatni już dzwonek, by go nastawić. Po przepis zapraszam tutaj . Możesz zrobić go na wędzonce lub na wywarze z gotowania
białej kiełbasy lub na esencjonalnym wywarze z warzyw. Mój przygotowany jest na warzywnym wywarze, a podany z podsmażona
kiełbasą i ugotowanym
jajkiem na twardo.Składniki:

kilka
ziemniaków1- 2
marchewkipietruszkakawałek
seleramajeraneksól,
pieprz2 szklanki zakwasu na barszcz
kiełbaski, najlepiej białeugotowane na twardo
jajka1 łyżka
chrzanu ze słoiczkaWykonanie:obrać
marchew,
pietruszkę, kawałek
selera i kilka
ziemniaków.
Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać
wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Nie dodaję
listka laurowego,
ziela angielskiego i
czosnku ponieważ te
przyprawy dodam do zupy razem z zakwasemwlać przez sitko zakwas do gotujacej zupy i wymieszać. Wlewam zakwas przez sitko ponieważ do zakwsu użyłam
mąki pełnoziarnistej z
otrębamipodsmażyć pokrojoną w plasterki
kiełbasę lub jeśli gotowałaś
wywar na
białej kiełbasie pokrój ją teraz w talarki i dodaj do zupydopraw zupę
pieprzem,
solą i
majerankiem. Dodaj
chrzanrozlej barszcz na talerze. Podaj z
jajkiem ugotowanym na twardo,
kiełbasą i ewentualnie z ugotowaną, pokrojoną w talarki
marchewką. Posyp zieloną
natką pietruszkiSMACZNEGO !