Wykonanie
Cześć =) Dziś przedstawiam przepis na wspaniałego
kurczaka ze
szpinakiem, gotowanego na parze w parowarze, z dodatkiem duszonych
pieczarek i
cukinii.Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np. tradycyjnego gotowania. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest bardzo duża.Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
filetu z piersi kurczaka w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 1-2 porcje):-
filet z piersi kurczaka- 200 g
mrożonego szpinaku- garść startego
żółtego sera- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz- mielona
ostra papryka-
zioła do drobiu Kamis- ulubione dodatki (w tym przypadku są to duszone
pieczarki z
cukinią i odrobiną
cebuli)Sposób wykonania:1)
Szpinak wkładamy do garnka, zagotowujemy do momentu jego rozmrożenia, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól i
pieprz do smaku, a następnie dusimy, aby
woda, którą puści
szpinak, całkowicie odparowała (na małym ogniu około 10 minut), po czym mieszamy z
żółtym serem.2)
Filet z piersi kurczaka rozbijamy na cienkiego, większego kotleta i posypujemy z obu stron
solą oraz
pieprzem.3) Na kotleta nakładamy cienką warstwę
szpinaku i zawijamy ciasno w roladkę. Opcjonalnie
kurcaka można obwiązać nicią lub spiąć wykałaczką, ale mi nie było to potrzebne.4) Posypujemy z każdej strony
ziołami do drobiu i mieloną
papryką.5) Tak przygotowaną roladkę z
kurczaka wkładamy do parowaru i parujemy przez 20 minut.6) Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego =)