Wykonanie
Pochwała prostoty! Idealne włoskie danie! Ten
makaron naprawdę potrafi zrobić każdy! Nie trzeba tutaj nic za bardzo gotować, nic kroić, siekać czy obierać. Wystarczy ugotować
makaron i połączyć go ze składnikami sosu. Jeśli chcemy możemy to zrobić nawet w jednym garnku! Mimo swojej prostoty danie smakuje wspaniale! Lekko
cytrynowy, orzeźwiający aromat do tego słoność
parmezanu i wyrazistość
bazylii! Polecam!

Składniki (na około 3 porcje):3-4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masłaskórka otarta z 1
cytrynysok z 1/2
cytryny1 pęczek (doniczka)
bazylii + do dekoracjiokoło 1/2 kubka świeżo startego
parmezanu + do posypaniaokoło 250 g suchego
makaronupaczka
mrożonego zielonego groszku – około 400 g1/2 kubka lub trochę więcej
wody z gotowania
makaronutrochę
płatków chilli lub
pieprzy cayenne do smaku
sól do smakuPrzygotowanie:W dużym garnku gotujemy
wodę, solimy i gotujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente!). Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy
groszek, żeby też się zagotował. Odcedzamy, ale najpierw nabieramy kubek
wody z gotowania.W międzyczasie, kiedy
makaron się gotuje, w drugim garnku lub w dużej misce przygotowujemy sos. Wlewamy
oliwę, dodajemy
masło, skórkę i
sok z cytryny (pamiętajmy aby przed otarciem skórki sparzyć
owoc), umyte i osuszone listki
bazylii, odrobinę
soli,
pieprzu cayenne i mniej więcej połowę
parmezanu.Kiedy
makaron i
groszek się ugotują najpierw wlewamy do sosu trochę
wody, mieszamy (wtedy
masło i
ser się roztopią i powstanie gładki sos), następnie dodajemy już cały
makaron i
groszek. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, dodajemy pozostały
parmezan oraz jeszcze trochę
wody z gotowania. Sos powinien oblepić dokładnie cały
makaron i nie może być zbyt gęsty, ilość
wody zależy od rodzaju
makaronu i tego ile sosu wchłonie.Gotową potrawę w razie czego doprawiamy jeszcze do smaku, posypujemy startym
parmezanem i dekorujemy listkami
bazylii. Smacznego!Uwagi:Możemy to danie zrobić w jednym garnku: po odcedzeniu wrzucamy wszystko składniki sosu do garnka po
makaronie, dodajemy
wodę z gotowania i z powrotem
makaron i
groszek, mieszamy i gotowe!Możemy użyć również innych warzyw, ale najlepiej takich które można ugotować razem z
makaronem. Dobrze będą pasować np.
brokuły, a w sezonie np.
szparagi.

