ßßß Cookit - przepis na SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI

SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

Tym razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach.
Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.
Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :))
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
100g roztopionego masła
100g białego sera
1 całe jajko i 1 żółtko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
Na nadzienie jagodowe:
jagody + cukier + 1 łyżka mąki ziemniaczanej - mieszamy
Lukier:
cukier pu der
łyżka soku z jagód
Wykonanie:
Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 15-18 minut). Po wystudzeniu lukrujemy.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/10/serowo-kruche-pierozki-z-jagodami.html