Wykonanie
Tym razem
jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych,
serowych pierożkach.Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z
marmoladą lub nadzieniem z
jabłek :))
Składniki:1,5 szkl.
mąki pszennej100g roztopionego
masła100g
białego sera1 całe
jajko i 1
żółtko1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szkl.
cukruNa nadzienie
jagodowe:
jagody +
cukier + 1 łyżka
mąki ziemniaczanej - mieszamy
Lukier:
cukier pu derłyżka soku z
jagódWykonanie:
Jajko i
żółtko ubijamy z
cukrem. Następnie dodajemy pokruszony
ser, rozpuszczone
masło,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną
mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia
jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 15-18 minut). Po wystudzeniu lukrujemy.