Wykonanie
Dziś coś równie sezonowego jak
dynia. Tym razem będą to leśne
grzyby. W towarzystwie
kaszy kuskus i dużej ilość mega zdrowej
natki pietruszki stanowią bazę szybkiego, zdrowego i pożywnego posiłku. Dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez
mięsa, możecie dorzucić do tak przygotowanej
kaszy jakiś
mięsny dodatek. Ja osobiście taki
kuskus uwielbiam jeść jako samodzielne danie. :)Składniki:· 300 g leśnych
grzybów- mieszanka
maślaków, zajączków i podgrzybków· 1,5 szklanki
kaszy kuskus razowej· 2 szklanki gorącej
wody· 3
cebulki dymki· 2 pęczki
natki pietruszki· ząbek
czosnku· łyżka
octu balsamicznego· 1/2 łyżeczki
miodu malinowego·
sól·
pieprz·
olej rzepakowy· łyżka
masła· 2 garście pestek
słonecznika uprażonych na suchej patelni· 50 g
oscypkaOczyszczone
grzyby kroimy w niedużą kostkę. Smażymy je razem z pokrojonymi w drobną kostkę
cebulkami do miękkości na łyżce
masła z odrobiną
oleju.
Kuskus zalewamy
wodą i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem. Kiedy
kasza wchłonie płyn, dodajemy usmażone
grzyby.
Natkę pietruszki,
ziarna słonecznika i ząbek
czosnku blendujemy na gładką masę dolewając stopniowo
olej rzepakowy -
oleju dodajemy tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy
octem balsamicznym ,
miodem,
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy starty
oscypek i ponownie krótko blendujemy. Sosem zalewamy
kaszę z
grzybami i całość dokładnie mieszamy. Smacznego!