ßßß Cookit - przepis na Kuskus z leśnymi grzybami z polskim pesto

Kuskus z leśnymi grzybami z polskim pesto

nazwa

Wykonanie

Dziś coś równie sezonowego jak dynia. Tym razem będą to leśne grzyby. W towarzystwie kaszy kuskus i dużej ilość mega zdrowej natki pietruszki stanowią bazę szybkiego, zdrowego i pożywnego posiłku. Dla osób, które nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, możecie dorzucić do tak przygotowanej kaszy jakiś mięsny dodatek. Ja osobiście taki kuskus uwielbiam jeść jako samodzielne danie. :)
Składniki:
· 300 g leśnych grzybów- mieszanka maślaków, zajączków i podgrzybków
· 1,5 szklanki kaszy kuskus razowej
· 2 szklanki gorącej wody
· 3 cebulki dymki
· 2 pęczki natki pietruszki
· ząbek czosnku
· łyżka octu balsamicznego
· 1/2 łyżeczki miodu malinowego
· sól
· pieprz
· olej rzepakowy
· łyżka masła
· 2 garście pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
· 50 g oscypka
Oczyszczone grzyby kroimy w niedużą kostkę. Smażymy je razem z pokrojonymi w drobną kostkę cebulkami do miękkości na łyżce masła z odrobiną oleju.
Kuskus zalewamy wodą i pozostawiamy na chwilę pod przykryciem. Kiedy kasza wchłonie płyn, dodajemy usmażone grzyby.
Natkę pietruszki, ziarna słonecznika i ząbek czosnku blendujemy na gładką masę dolewając stopniowo olej rzepakowy - oleju dodajemy tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy octem balsamicznym , miodem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty oscypek i ponownie krótko blendujemy. Sosem zalewamy kaszę z grzybami i całość dokładnie mieszamy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/kuskus-z-lesnymi-grzybami-z-polskim.html