Wykonanie
Farsz w tych pierogach jest absolutnym przebojem. Jestem nim zachwycona. Ten świetny przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Pierogi są pieczone, składają się z
mąki pszennej pełnoziarnistej. Myślę sobie, że gdyby wszyscy znali taką odmianę zdrowej kuchni, to byłaby ona bardzo popularna. Można by te pierogi podać do barszczu czerwonego - zamiast pasztecików. Może nawet uda mi się je zrobić na Wigilię... Przepis nieznacznie zmodyfikowany.Składniki:Na ciasto:620 ml
mąki pszennej pełnoziarnistej [w oryginale 500 ml, ale dosypałam ok. 120 ml, bo ciasto było bardzo luźne]ok. 250 ml ciepłego
mleka10 g świeżych
drożdży1 łyżka
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soliNa farsz:250 g boczniaków1/2 dużej
cebuli3 ząbki polskiego
czosnku3 łyżki posiekanej
natki pietruszki60 g
orzechów włoskich2 łyżeczki
octu balsamicznego1 łyżeczka
masła1 łyżka
oleju rzepakowegosól,
pieprzodrobina
mleka do posmarowania wierzchu pierogówWykonanie:Przygotować nadzienie:
cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, podsmażyć kilka minut na
oliwie, dodać posiekane drobno
grzyby, drobno posiekane malakserem
orzechy włoskie i łyżeczkę
masła. Przyprawić
solą, grubo mielonym
pieprzem i
octem balsamicznym. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną
natkę. Odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozrobić z
mlekiem i odstawić na ok. 10 minut*. Do miski wsypać przesianą
mąkę [pozostałe na sitku
otręby wrzucić z powrotem do miski] i
sól. Dodać
mleko z
drożdżami,
olej i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut [o tej
porze roku na kaloryfer], szczelnie przykryte folią, by nie wysychało. Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.Ciasto dość cienko rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi.Ja wałkowałam długie paski, nakładałam mniej więcej na środku czubatą łyżeczkę nadzienia, przykrywałam je
ciastem, ręką lekko ugniatałam ciasto wokół farszu, a następnie wycinałam półksiężyce szeroką szklanką. Znalazłam instrukcję, która się może przydać - sama nie zrobiłam niestety zdjęcia. Szlaczek uzyskałam widelcem - przy okazji ciasto zostało dokładnie sklejone na brzegach. Moje pierogi po uformowaniu poleżały ok. 10 minut na blacie przed włożeniem do pieca - trochę urosły.Wierzch pierogów posmarować odrobiną
mleka.Piec w nagrzanym do 180 o C [160 o C z termoobiegiem] piekarniku, przez 20 minut.Można przygotować sos: Listki świeżego
tymianku z jednej gałązki wymieszać z małym
jogurtem naturalnym, posolić i popieprzyć.Tradycyjna porcja pierogów z
grzybami 600 kcal, ta wersja ok. 340 kcal*
drożdże nie ruszyły na samym
mleku, ale postanowiłam się nie zrażać i postępować wg przepisu, dałam rozpuszczone w
mleku drożdże do
mąki, wyrobiłam ciasto, które
potem bardzo urosło.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb