ßßß Cookit - przepis na Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi

Pieczone pierogi z boczniakami i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Farsz w tych pierogach jest absolutnym przebojem. Jestem nim zachwycona. Ten świetny przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu". Pierogi są pieczone, składają się z mąki pszennej pełnoziarnistej. Myślę sobie, że gdyby wszyscy znali taką odmianę zdrowej kuchni, to byłaby ona bardzo popularna. Można by te pierogi podać do barszczu czerwonego - zamiast pasztecików. Może nawet uda mi się je zrobić na Wigilię... Przepis nieznacznie zmodyfikowany.
Składniki:
Na ciasto:
620 ml mąki pszennej pełnoziarnistej [w oryginale 500 ml, ale dosypałam ok. 120 ml, bo ciasto było bardzo luźne]
ok. 250 ml ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Na farsz:
250 g boczniaków
1/2 dużej cebuli
3 ząbki polskiego czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 g orzechów włoskich
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz
odrobina mleka do posmarowania wierzchu pierogów
Wykonanie:
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażyć kilka minut na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby, drobno posiekane malakserem orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę. Odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut*. Do miski wsypać przesianą mąkę [pozostałe na sitku otręby wrzucić z powrotem do miski] i sól. Dodać mleko z drożdżami, olej i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut [o tej porze roku na kaloryfer], szczelnie przykryte folią, by nie wysychało. Ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto dość cienko rozwałkować, nałożyć farsz i ulepić pierogi.
Ja wałkowałam długie paski, nakładałam mniej więcej na środku czubatą łyżeczkę nadzienia, przykrywałam je ciastem, ręką lekko ugniatałam ciasto wokół farszu, a następnie wycinałam półksiężyce szeroką szklanką. Znalazłam instrukcję, która się może przydać - sama nie zrobiłam niestety zdjęcia. Szlaczek uzyskałam widelcem - przy okazji ciasto zostało dokładnie sklejone na brzegach. Moje pierogi po uformowaniu poleżały ok. 10 minut na blacie przed włożeniem do pieca - trochę urosły.
Wierzch pierogów posmarować odrobiną mleka.
Piec w nagrzanym do 180 o C [160 o C z termoobiegiem] piekarniku, przez 20 minut.
Można przygotować sos: Listki świeżego tymianku z jednej gałązki wymieszać z małym jogurtem naturalnym, posolić i popieprzyć.
Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, ta wersja ok. 340 kcal
*drożdże nie ruszyły na samym mleku, ale postanowiłam się nie zrażać i postępować wg przepisu, dałam rozpuszczone w mleku drożdże do mąki, wyrobiłam ciasto, które potem bardzo urosło.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/11/pieczone-pierogi-z-boczniakami-i.html