Lubię lekkie sałatki, bez ciężkich sosów na bazie majonezu. Można je jeść właściwe w dowolnej ilości. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Dzięki dodatkowi pieczonego kurczaka (który u mnie często pozostaje po niedzielnym obiedzie), sałatka jest bardzo sycąca i bogata w cenne białko.Prosty dressing podkreśla i wyostrza smak składników. Zajadajcie na zdrowie ;)Składniki:Sałatka:1 pieczona pierś z kurczaka (bez skóry)80 g miksusałat z rukolą1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1 mała czerwona cebula1/2 puszki kukurydzyDressing:3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)sól (do smaku)świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pieczoną pierś porwać rękami na mniejsze kawałki. Ułożyć na reszcie składników. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Smacznego!