ßßß Cookit - przepis na Sernik Pyszny Dynio

Sernik Pyszny Dynio

nazwa

Wykonanie

Witajcie kochani. Dzisiaj kolejny przepis z dynią. Warto wykorzystać sezon na tanie warzywo
- niekaloryczne, kolorowe i zdrowe. Wyszedł mi ogromny sernik w tortownicy o średnicy 28 cm a sera wykorzystałam tylko 1/3 kilograma.
Składniki
spód biszkoptowy z 3 jaj LINK do przepisu lub gotowe biszkopty
2 szklanki ugotowanej pulpy z dyni w niewielkiej ilości wody (użyłam dyni hokkaido-piękny kolor i nie trzeba obierać skóry)
około 330 g sera twarogowego
5 jaj
200 ml miodu
około 50 ml oleju
1 łyżka cukru
3 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej
skórka starta z cytryny bez białej części, w której sporo goryczy
kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego
szczypta soli
Przygotowanie
LINK do przepisu na filmie
Dynię smażę w rondlu do miękkości. Często mieszam i podlewam niewielką ilością wody, którą cały czas odparowuję. Dynia szybko mięknie. Studzę, jak rozpadnie się na pulpę. Blenduję na gładko. Dodaję po chwili ser i blenduję dalej na jednolitą konsystencję(ser z wiaderka odradzam, bo zbyt rozcieńczony i trzeba by dołożyć mąki a to już nie sernik tylko taka klucha). Po chwili dodaję otartą skórkę z cytryny, aromat, żółtka. Chwilę miksuję i dodaję mąkę ziemniaczaną. Ponownie krótko miksuję całość tylko do połączenia. Odstawiam masę serowo-budyniową i ubijam białka ze szczyptą soli. Kiedy piana sztywna dodaję cukier dla jej utrwalenia. Łącze obie masy ostrożnie, ale jak najkrócej i wylewam na biszkopt (jeśli lubicie wilgotny spód można go nasączyć kilkoma łyżkami wody z sokiem z cytryny). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni grzałka góra-dół. Piekę około godziny.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/10/sernik-pyszny-dynio.html