ßßß Cookit - przepis na Olej pomarańczowy i cytrynowy

Olej pomarańczowy i cytrynowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Na blog pinkcake wpadłam zupełnie przypadkowo. Ale to co zobaczyłam było ucieleśnieniem moich potrzeb kulinarnych. Tego właśnie mi brakowało. Jeszcze więcej upachnienia moich wypieków. To taki prosty pomysł a nigdy o nim nie pomyślałam. Dzięki Pinkcake, jesteś Wielka :) Ja oprócz cytrynowego dorzucam jeszcze pomarańczowy. Do Świątecznych wypieków będzie jak znalazł :)
Składniki :
Ulubiony olej ( u mnie rzepakowy,użyłam łącznie około 550 ml )
cytryna
pomarańcza
Cytrynę i pomarańcza należy wyszorować pod wodą i dobrze spażyć. Owoce obieramy ze skórki. Miąższ możemy zjeść natomiast tutaj będzie nam potrzebna tylko skórka. Od skórki pomarańcza i cytryny starannie odcinamy białą część ( najlepiej żeby nie było jej wogóle gdyż zawiera goryczkę ). Do jednego naczynia wrzucamy skórkę pomarańczową i zalewamy olejem. To samo robimy ze skórką cytrynową, zamykamy i odstawiamy na minimum tydzień.
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2010/12/Olej-pomaranczowy-i-cytrynowy.html