Sezon na szparagi w pełni, jako wielbiciele kupujemy najczęściej białe i zielone. Podaję je przeważnie z jajkiem na miękko lub sosem holenderskim. Ale wersja z gorgonzolą jest również przepyszna :)Lista zakupów dla 2 osób:500 g szparagów białychsos:1 szklanka śmietany 22%150 g sera gorgonzola1 ząbek czosnkuświeżo zmielony czarny pieprzszczypta gałki muszkatałowejSzparagi dokładnie obrać i obciąć zdrewniałe końce. Zagotować wodę ze szczyptą cukru, szczyptą soli i łyżeczką masła.Szparagi związać i wstawić do wrzątku (główki powinny wystawać). Przykryć i gotować ok 12-15 min.W tym czasie przygotować sos: w małym rondlu podgrzać śmietanę, dodać pokruszony ser. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawić do smaku pieprzem i startą gałką.Szparagi odcedzić, położyć na półmisku i polać sosem.Podałam z łososiem gotowanym na parze, ziemniakami z wody i sałatą.Smacznego życzy oliwek :)