ßßß Cookit - przepis na Szparagi w sosie gorgonzola

Szparagi w sosie gorgonzola

nazwa

Wykonanie

Sezon na szparagi w pełni, jako wielbiciele kupujemy najczęściej białe i zielone. Podaję je przeważnie z jajkiem na miękko lub sosem holenderskim. Ale wersja z gorgonzolą jest również przepyszna :)
Lista zakupów dla 2 osób:
500 g szparagów białych
sos:
1 szklanka śmietany 22%
150 g sera gorgonzola
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
Szparagi dokładnie obrać i obciąć zdrewniałe końce. Zagotować wodę ze szczyptą cukru, szczyptą soli i łyżeczką masła.Szparagi związać i wstawić do wrzątku (główki powinny wystawać). Przykryć i gotować ok 12-15 min.
W tym czasie przygotować sos: w małym rondlu podgrzać śmietanę, dodać pokruszony ser. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawić do smaku pieprzem i startą gałką.
Szparagi odcedzić, położyć na półmisku i polać sosem.
Podałam z łososiem gotowanym na parze, ziemniakami z wody i sałatą.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/06/Szparagi-w-sosie-gorgonzola.html